hétfő

Ez a hétvége nagyon zsúfoltan telt, illetve úgy mondanám, hogy programokkal teli, mégiscsak jobban hangzik. Pénteken volt egy farsang, majd egy meglepetés születésnapi buli, szombaton családfakutatás, bár az nem mozgalmas, csak izgalmas, vasárnap meg még a szülinapi buli folytatása. Így aztán nem is jött rosszkor, hogy ma áramszünet van az iroda utcájában, ezért elküldtek mindenkit szabira, legalább kipihenem a hétvégét.

Ez a felmenő keresés egyébként tényleg érdekes dolog. Anyai ágon, illetve anyai nagyapa ágon kering egy családi legenda, mely szerint a lovászfiú becserkészte a grófkisasszonyt, ennek próbáltunk utánajárni Anyuval. Egész sokáig, az 1800-as évek közepéig sikerült visszakeresni az ősöket, és a nemesi származás sem kizárt. A Veszprém Megyei Levéltárban találtunk egy olyan dokumentumot, ami a család azon ágának nemességigazoló okiratát rejti, de ezt online nem lehetett megnézni, úgyhogy egyszer személyesen kell utánajárni a dolognak. Egyébként az az ág szentgáli, mindenki, úgyhogy az van tervben, hogy egyszer oda elmegyünk és - persze ha van mód rá -  a református templom keresztleveleit böngésszük kicsit.

Sajnos én az apai oldalt itt nem tudom visszakeresni, pedig arra is nagyon kíváncsi lennék. 

Ja, ha érdekel valakit: https://www.familysearch.org/ Rengeteg türelem kell hozzá, és nem kevés logikai készség. 1895-től könnyebb, mert Magyarországon akkortól van anyakönyvezés, és az anyakönyveket lehet lapozgatni, lassabb, de pontosak az adatok. 1895 előttről egyházi adatok vannak, keresztelők, házasságkötések, de nem mindenhol említ évszámot, ott kell találgatni. (Szentgálon pl, meggyőződésem hogy három család élt: Pongrácz, Kajdi és Szabó. Ők a mi felmenőink. A szerintem kb 3000 lelkes faluból ők voltak 1500-an, az biztos. :D Minden generációban legalább két Károllyal, két Sándorral és három Jánossal.)

2 megjegyzés:

  1. Na még a végén kiderül, hogy ha találkozni szeretnék veled először audenciát kell kérnem. :DDDDD

    VálaszTörlés
  2. Ne próbáld eladni a nagy nyilvánosság előtt, hogy eddig másképp volt. :DDDD

    VálaszTörlés