péntek

The day after....

Olvasom a hírportálokat, Facebookos megosztásokat, mindenhonnan ömlik, hogy katasztrófahelyzet van az országban, több százan/ezren rekedtek autópályákon az autókban, vagy átmeneti melegedőkben, benzinkutakon, iskolákban és a többi. 

Miközben napok óta mondják, hogy jön a hó, gáz lesz, elég nagy, olvashattuk, hallhattuk, hogy mi van már Európában, tudtuk hogy az jön erre is.

És akkor minden attól hangos, hogy a kormány egy buzi, a katasztrófavédelem egy buzi, a hadsereg egy buzi, az autópályakezelő egy buzi, meg amúgy mindenki egy buzi, hogy nem minimum a NATO katonák mentik az embereket.

Hozzáteszem még gyorsan, mielőtt elkezdem az okoskodásomat: nem vagyok fideszes, sőt a legtöbbjüktől kimondottan lever a víz, az mszp-t is utálom, tehát nem politikai duma lesz ez most. És amúgy azért azt is aláírom, hogy ilyen helyzetben azt gondolom, vezetőink, első embereink, igenis minimum az egyik hómaróra kellene, hogy  felhúzzák a valagukat a budai villából, még ha lószart se csinál, mutassa hogy ott van, jelen van. Igen, mind. Nem eltiplizni az országból is, ja, elfelejtettem, március 15., bocs, asszem évek óta annyira be vannak szarva hogy a legtöbbjük éppen pont véletlen külföldön tartózkodik március 15-én....

No de ettől függetlenül. És itt jön az, amivel sok esetben nem értek egyet.

EMBEREK!

Ez a természet, basszátok meg! Lehet orbánozni/pintérezni, kurvaanyázni. Ha a jó öreg anyatermészet bepipul és azt mondja: "Szopórollert csinálok!", akkor az szopóroller is lesz, az rohadt élet! 3 napja tudjuk előre: hó, szél. Mindenki tudja, amerre járni szokott mennyire necces környék. Nem régóta vezetek, de így  is tudom, pl Fejér megye ilyen szempontból szar vidék, ha hó van, szél van, akkor járhatatlan utak vannak, többször előfordul egy téli szezonban. Ehhez elég csak icipicit figyelni. És amikor azt mondják neked 3 napig, hogy hó lesz, szél lesz, hóátfúvásra KELL számítani, akkor miért ülsz be az autóba? Ja, hogy menni kell. Hát ha menni kell, menni kell.... Gyerekekkel, terhesen, babával, menni kell. Aztán meg anyázni, hogy nem mennek menteni.

Nem tudom hogy ki mit tett meg és mit nem, mennyire volt szervezett a készültség, nem tudom, és ezt szerintem soha nem is fogjuk megtudni igazából. De azt tudom, ha nekem valaki azt mondja hogy kurvaszar idő jön, nem egy kis eső, hanem ekkora hó és szél és hideg, korábban nézem a híradót, és látom, hogy ez a "szörny" mit művelt ott, ahonnan jön, akkor azt mondom, hogy jobb a békesség. És tudom azt is, van olyan, hogy valakinek muszáj. Mert hazafelé indult valahonnan, mert mittudomén miért, biztos hogy volt ilyen is. De én nem akarom elhinni hogy mindenki. 

Csak azt hisszük, mi mindent uralunk, nekünk SENKI ne mondja meg hogy mit csináljunk, SENKI, főleg ne a hatóságok. Ne üljünk kocsiba?! Hülye vagy te?! Hát minimum hogy beleülök, nehogymár, mert jön egy kis hó?? Amúgy meg neked meg az a dolgod, hogy eltakarítsd az útról a havat. A-U-TÓ-PÁ-LYA, bazmeg! Azt letakarítod, éé'tem?! Adott esetben kurvamindegy, hogy tényleg olyan a helyzet, hogy egyszerűen alig megoldható, mert eltakarítod, visszafújja, ráesik még kétszer annyi, nem számít. Oldd meg. 

És azt se felejtsük el, hogy Magyarország alapvetően nem az ilyen időjáráshoz szokott. Én, a magam 31 évével nem emlékszem még ilyen esetre. (Sajnos nem tudom azt sem, hogy milyen erőforrásokkal rendelkezünk ilyen helyzet esetére, de sejtem nem a megfelelővel. Nem lep meg hogy az osztrákok jönnek segíteni, ne felejtsük el, hogy ott azért van néhány kisebb hegy, ahol könnyen lehet hogy más időjárási viszonyok vannak egy lazább téli szezonban is, ők gépparkkal és egyebekkel kicsit felkészültebbek illetve felszereltebbek. És akkor az anyagi részét ne feszegessem) A kialakult helyzetben biztosan benne van az is, hogy az emberek nem vették komolyan eléggé, mert nem nagyon volt még hasonlóra példa, szerintem ennél sokkal határozottabban fel kellett volna hívni a figyelmet a veszélyre, bár simán el tudom azt is képzelni, a hatóságok sem számítottak ilyen "Holnapután" fílingre. Igen, a Nagy Tesó mindenkivel kicseszett, elég rendesen!

És nem, nem vagyok érzékelten. Nagyon együtt érzek azokkal, akik már lehet, hogy egy teljes napja egy helyben állnak kvázi a semmi közepén egy autópályán, étel és ital nélkül, akár gyerekekkel akár anélkül. Borzalmas lehet, pláne hogy nem látod a végét még, és csak reménykedsz hogy valami előbb-utóbb történni fog, valaki tud segíteni, és a többi.

Srácok....

Tartsunk a természettől, nagyon.... Elképesztő ereje van, számtalanszor bebizonyította már világszerte, és sajnos a tendencia az, hogy egyre durvább. Nem vigyázunk rá, félnünk kell tőle. Hiába nem vagyunk Amerika, itt nincs hurrikánszezon F3-as rettenetekkel, nem vagyunk Japán, itt nincsenek 7-8-as földrengések. De figyeljünk, vigyázzunk, tartsunk tőle! 

Kívánom, hogy mindenki épségben hazaérjen a szeretteihez! És őszintén remélem, hogy ha ennek az egésznek vége, akkor akik most véres szájjal köpködnek, legalább meg fogják köszönni a tűzoltóknak, mentősöknek, katonáknak, rendőröknek a rengeteg segítséget! Mert abban az egyben én teljesen biztos vagyok, hogy közülük jelen pillanatban senki nem Kossuth-kiflit süt otthon, hanem teszi a dolgát!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése