Idén mostmár tényleg!
34 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
csipet só
(2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalács fűszer)
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
csipet só
(2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalács fűszer)
A
hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha
nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló,
mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap
kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.
Ha valaki tud még frankó receptet, ne tarsta magában plíz.
Cucka receptje a kommentekből:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg porcukor
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 15 dkg vaj
- 3 egész tojás
- 3 dl méz
- ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, reszelt narancs vagy citromhéj, gyömbér (vagy nemes egyszerűséggel beleszórok egy zacskó készen vásárolt mézeskalács fűszerkeveréket)
- 25 dkg porcukor
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 15 dkg vaj
- 3 egész tojás
- 3 dl méz
- ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, reszelt narancs vagy citromhéj, gyömbér (vagy nemes egyszerűséggel beleszórok egy zacskó készen vásárolt mézeskalács fűszerkeveréket)
A
porszerű anyagokat összekeverem, beleöntöm a mézzel összekevert és
felolvasztott vajat, beleütöm a tojásokat, és az egészet jól
összegyúrom. Ha túl lágynak érzem a tésztát, még keményítem egy kis
liszttel. A deszkát is bőven lisztezem, majd a kész tésztából egy kisebb
darabot vágok és 2-3 mm vastagságnyira kinyújtom. Formaszaggatóval
kiszúrom a kívánt formákat, majd sütőpapírra helyezem, cukros tejjel
megkenegetem (fényes lesz a teteje tőle), és 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-20 perc alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése