Szóval
az úgy indult, hogy elromlott a kávéfőzöm. Tejhabosítós DeLonghi, nagyon
szerettem, de sajna beadta a kulcsot, gondolom a kifejezetten "gondos"
és "rendszeres" vízkőtelenítésnek köszönhetően, khm.... Akkor vettem egy
kicsitpuccos, dizájnos kávépárnásat, bízva abban, hogy mostantól még
finomabb, krémesebb kávét kortyolgathatok. És persze vettem egy adag
lelkesedést, hogy mostantól becsszó úgy tisztítom belül is, mint a
kisangyal.
2 hónap
elteltével megállapítottam, ez bizony nem jó. Addig csak győzködtem
magam, hogy csak szokni kell, de nem. Nem ment. Még jött egy ötlet, hogy
biztos a kávé nem az igazi, merthogy tipikusan ebbe a kávéfőzőbe
tipikusan egy típusú kávé való. Akkor egyszer hirtelen megláttam a
szokásos Segafredo Intermezzo-t, ebbe a típusba való kávépárnába töltve,
óóóóó igenigenigen, köszönöm, mostantól ismét finom, erős kévét iszom.
Aha.... Nem. Sz.r na, mit szépítsünk. Nem ízlik, gyenge, semmi íze,
semmi illata, meleg víz, némi kávéízesítéssel a háttérben. Pedig úgy is
próbáltam lefőzni, hogy dupla kávépárnát tettem a szimpla adagba, semmi
változás. A kávépárnás kávéfőzőt nem nekem találták ki.
(Zárójelben
jegyezném meg, hogy az irodában van egy "George Clooney"-kávéfőző is -
Nespresso - hát nem ültem seggre attól sem. Pedig jópárszor ittam már,
megkóstoltam én több típust is, mondjuk az ízesített téli limitidedisön
például messze alulmúl bármit, amit eddig kávé címén elfogyasztottam, de
a többi sem okozott katartikus élményt. Ahhoz képest meg pláne nem,
hogy mennyibe kerül úgy összességében a gép is meg bele a kapszula.)
És akkor jött idösanyám, és kaptam tőle őt:
És
azóta ismét élmény a kávézás! Megkockáztatom, rég ittam ennyire finom
ízű kávét, mint amit ezzel lehet főzni. Persze ezt is meg kellett
tanulnom (igen, elég vicces, harmincévesen nem tudtam kávét főzni, csak
sok zaccal....) nem megtömni, lesimítani, lassú tűzön kicsolgatni a
kávét. Tény hogy tovább tart, mint a Senseoba bevágni a kávépárnát és
megnyomni a gombot, de azt megfogalmazni sem tudom, hogy mennyivel
aromásabb, illatosabb, ízesebb, és nem utolsó sorban erősebb. Az meg már
csak hab azon a bizonyos tortán, hogy mennyire finom kávéillat lesz
tőle az egész lakásban, ami valljuk meg, reggel 6-kor határozottan
kellemes és szívderítő dolog.
Szóval éljen a kotyogós kávéfőző!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése