péntek

Rögtön ide is biggyeszteném a számomra eddig legnyerőbb paleolit kenyér receptjét. Egy meglepően puha, hagyományos kenyérre kimondottan hasonlító állagú cucc, aminek ugyan a tökmagliszttől, illetve a maglisztektől elég karakteres íze van, ez az amit a paleoban szokni kell. Szerintem bármilyen 8 dekányi maglisztből elkészíthető, de erre nem esküdnék azért meg, majd kipróbálom és "jelentek". Onnan gondolnám azért mégis, mert napraforgómaglisztem nincs, helyette lenmaglisztet használtam, illetve a mandula- és szezámmagliszt helyett őrölt mandulát és szezámmagot. Így is nagyon finom lett.


Hozzávalók egy kb. 40 dkg-os kenyérhez:

6 tojás
2 ek. olaj
1 tk. só
2 csipet szódabikarbóna
2 csipet őrölt kömény (opcionális)
2 dkg napraforgómag liszt
2 dkg szezámmag liszt
2 dkg tökmagliszt
2 dkg mandulaliszt
egy marék pirított szezám és tökmag (opcionális)

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az olajjal, a sóval, a szódabikarbónával, és a köménnyel. A négyféle maglisztet alaposan összekeverjük. A fehérjét felverjük kemény habnak. Adagonként elkezdjük kikeverni a sárgáját, egy-egy kanál fehérjehabbal és maglisztkeverékkel. Egyszerre soha ne zúdítsunk bele túl sok maglisztet, mert akkor összeesik a habszerű tészta. A végén óvatosan keverjük bele a pirított magvakat is. A keveréket tegyük sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába és 180 fokon süssük kb. 40-45 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki a formából, húzzuk le az aljáról a papírt és további 15 percig süssük "meztelenül". Így jó ropogós héja lesz. Jól szeletelhető.


A receptet Mezei Elmira blogján találtam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése