csütörtök

Hogyan dolgozzunk hatékonyan

Életbe lépett januártól az a bizonyos, tutifaszabaromijó jogszabály, ami a szabadság idejére járó távolléti díjat szabályozza. Praktikusan: az év kb 10 hónapjában szopsz, ha elmész szabira, mert a fizetésed kevesebb lesz. Mennyire fair, nem? Nyilván - az NGM-en kívül - mindenki érezte, hogy ez így nem jó, ha valaki fixbéres, ugyan miért kellene mondjuk egy tizessel kevesebbet keresnie, mert elmegy februárban síelni?

Mi beszéltük az irodában, hogy ezt biztosan nem fogják így hagyni, egészen biztos, hogy módosítani fogják ezt a szabályt, és megadják a lehetőséget arra, hogy a fixbéresek valóban fix bért kapjanak, akár merészelnek szabadságra menni, akár nem. (A fizetett szabadság definícióját meg most ne boncolgassuk, de józan paraszti ésszel, példának okáért nekem, mint fix fizetést magában foglaló munkaszerződéssel rendelkező munkavállalónak, gondolom pontosan azt jelenti, amit 10 éves kor felett mindenki úgy értelmez, hogy a fizetett szabadságomra is jár ugyanannyi fizetés.)

No, úgy tűnik meg is történt, illetve meg fog történni a szabály módosítása.

Egy mondatot idéznék a fenti cikkből, amin hangosan kellett röhögnöm:

"Az év elejétől érvényes szabály nem egyértelmű, értelmezési vitákat generált a cégek, könyvelők, bérszámfejtő programot fejlesztők, pénzügyesek, adószakértők, munkajogászok között."

Másnál nem? Csak ennyi helyen okozott gondot az értelmezése? Akkor nem tudom, szerintem lehet hogy a cégvezetőkkel, könyvelőkkel, bérprogram fejlesztőkkel, pénzügyesekkel, adószakértőkkel és a munkajogászokkal lehet a probléma. Éppen itt lenne az ideje, mindenkit szövegértés kurzusra küldeni!

3 megjegyzés:

  1. Mi is beszéltük kolléganővel, hogy tuti ezt vissza fogják vonni mert nem kicsit etikátlan, hogy csak azért mert fos hónapban mentem szabira (nem mintha annyira válogathatnék, Papa miatt speciel februárban 3 napot vettem ki.....mond egy nagy betegnek, hogy légyszi júliusra legyen rosszul....) megnyirbálják a fizetésem.... Arról már szót sem ejtek, hogy a voltak nálunk olyanok akik frankón kiírták előre a szabit júliusra és magasról tettek a többiekre....
    Reméltem, hogy visszavonásra kerül már csak azért is, hogy a képébe röhöghessek azoknak akik könyökléssel gusztustalan módon előre kiírták magukat azon hónapokra amikor nem kap keveset a szabi miatt.
    Az értelmezésről meg.....no comment!

    VálaszTörlés
  2. Azért az nagyon vicces, hogy éppen egy állami szervnél csinálják meg ezt az előre kiírást.... Főnök meg engedélyezte???? Azért neki is melegen gratulálnék.

    Á, amúgy ez az egész felháborító volt. Azt mondják hogy egyszerűbbé akarták ezzel tenni a bérszámfejtők munkáját, ehhez képest legalább egy hónapja ezzel foglalkozik mindenki, aki érintett, ők meg újabb x hónapot azzal, hogy hogyan módosítsák. Bravo!

    VálaszTörlés
  3. Főni nem nagyon vesz részt a szabi kiadásban, kicsit másképp működik nálunk a dolog, mert mindig csak az van kiadva, hogy legyen megoldva a helyettesítés, ergo a munka nem állhat meg. Az is teljesen normális dolog, hogy már most tudnod kell és ki kell írni a szabidat egész évre (nyilván nincs kőbe vésve de azért nagyon ne térjünk el tőle). Szóval így volt lehetséges, hogy óvodás módjára a gyorsak és gerinctelenek lestoppolták a "jó" hónapokat.

    Igen, az egyszerűsítés mindig inkább bonyolítás szokott lenni..... Ez a Kormányhivatalosdi is elég mókás de inkább bele sem megyek, a lényeg, nem tűnik egyszerűbbnek....

    VálaszTörlés