kedd

"Egy régi pécsi iskola padlásán találták meg annak a csecsemőnek a holttestét, akit a születése, szombat óta kerestek - írja a Dunántúli Napló. A csecsemőt az után kezdték keresni, hogy az anya, aki otthon szülte meg őt, orvosi ellátásra szorult, és kórházba került.

Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese korábban azt mondta, hogy a mentőket szombat reggel 8-kor riasztották egy szülő nőhöz Pécsre. A kiérkező mentők újszülöttet nem találtak a helyszínen, az anyát kórházba szállították. A Dunántúli Napló információi szerint az anya a szülés után a régi iskola udvaráról a padlásra dobta fel a csecsemőt.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kedd délelőtti közleménye szerint a rendőrséget szombaton értesítették a mentők, hogy egy húszéves nő a kórházba szállítása előtt szült, azonban a gyermek nem volt meg. A rendőrség ezután keresni kezdte a csecsemőt, és "másnap délelőtt egy pécsi, korábban iskolaként működő romos épületben megtalálták az elhunyt újszülöttet. A rendőrség az ügyben eljárást indított, szakértők bevonásával vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény" - írja a közleményben a Baranya megyei kapitányság."

Az ilyenen rohadtul ki tudok borulni. Első reakcióm az, hogy olyan válogatott kínzásnak vetném alá az ilyet, akit embernek sem neveznék, hogy addig szenvedne amíg csak lehet, minél tovább és minél jobban. 

De aztán persze továbbgondolom..... 

....és nagyon szomorú leszek, hogy egy ilyen megtörténhet.

Kinek a felelőssége ez? Csak a szülő nőé? És mi van a környezetével, családjával, párjával? És mi van a családsegítő szolgálattal ilyenkor, gyerekorvosokkal, védőnőkkel?

Az én védőnőm a szart is kizrikálta belőlem, amikor másfél hónappal elmaradt az egyik kötelező védőoltás anno, és nem jókedvemben nem oltattam be Mancit, hanem egyszerűen azért, mert beteg volt. Ezt persze ő pontosan tudta, mint ahogy a háziorvos is, mégis már ÁNTSZ bejelentésekkel dobálózott, majd az okos gyerekorvos simán ráoltotta egy zöld takonyra az MMR-t. Ugyan statisztikai adatot fejből nem tudok, hogy hol történik a legtöbb csecsemőgyilkosság, de lehet, hogy vannak hiányosságok ezen a területen.

Tényleg csak egy szimpla kegyetlen tettről van szó? Vagy a kétségbeesés miatti elkeseredés? A tájékozatlanság? Az emberi butaság? Lehet, hogy nem is tudja, hogy létezik bizonyos kórházakban inkubátor? Hogy örökbe is adhatja akár? Hogy nem az az egyetlen megoldás, hogy valahol megszülöm, aztán eldobom, kidobom, mint valami elszakadt plüssállatot? 

Vagy mindezeknek semmi köze nincs az egészhez, hanem "egyszerűen" rejtett terhesség áll a háttérben? Létezik egyáltalán rejtett terhesség? Erről is ki ezt mondja, ki azt. Van szülész-nőgyógyász, aki szerint igenis van olyan, amikor megmarad a havi ciklus 9 hónapig, és egy molett testalkatnál a pocak sem látszik. Erre kérdezem én, hogy olyan is van, hogy valaki nem érzi hogy rugdos a baba? Nemár.... Ez számomra annyira hihetetlen.

De akkor még mindig ott van, hogy szülés után miért öli meg a babát? Felfoghatatlan.... Egyes vélemény szerint poszttraumás stressz is állhat a háttérben ilyen esetben, mivel nem tudott a terhességről, a szülést traumaként éli meg az anya, és ez vezethet tragédiához.

Így is, úgy is, engem nagyon felzaklat egy ilyen hír, mindig. Ha tehetném, ezzel biztos hogy mélyebben foglalkoznék, és tennék érte, helyesebben ellene.

A végére egy érdekes dolog a hvg.hu-ról:

"A kriminológus szerint a csecsemőgyilkosságokért, bár látszólag egyedül elkövetett bűncselekményekről van szó, valójában épp annyira felel(ne) a közvetlen környezet, mint a csecsemőgyilkos anya. Németországban például az egész családot gyógyítani kezdik egy-egy ilyen tragédia után. Mint írja, a problémákkal jobban szembenéző társadalmakban a hasonló esetek kilencven százalékát nem a bűnüldözés, hanem a gyógyítás felé terelik. A skandináv országokban például betegként kezelik őket, arra hivatkozva, hogy zavart tudatállapotban követék el tettüket. A már említett Németországban, Belgiumban és Finnországban a büntetésük legfeljebb három év lehet, s ez egyben terápia is."

1 megjegyzés:

  1. szerintem sincs ilyenkor tudatánál. tényleg borzalmas és azt hiszem, az a szerencsétlen egész életében épp eleget bűnhődik majd érte, meg minden hasonló "elkövető". élete minden percében arra fog gondolni, hogy megölte a gyerekét szerintem. de lehet, hogy naiv vagyok és tévedek és van ilyen fokú gonoszság is... remélem nem.

    VálaszTörlés