szerda

"Megerőszakolták és brutális kegyetlenséggel agyonverték azt a 36 éves nőt, akit Sorokráson kocogás közben támadtak meg."

Ez a hír mér pár napja, sokat foglalkoznak vele, és ismét mindenki, minden nő úgy érzi, van oka félni. Milyen beteg világ ez, ahol egy esti kocogásnak bokor alatt összekötözve lesz vége? Mint tavaly az a szegény pécsi lány. Ő meg csak hazafelé ment....

Senki ne értsen félre. Ez nincs rendben, kurvára nincs rendben!!!! 

Viszont....

Nekem az a véleményem, hogy akárhogyis, tudjuk, az ilyen beteg emberek sajnos bárhol, bármikor, bármelyikőnket megtalálhatnak, nem kellene kihívni a sorsot magunk ellen. Nem szabad azt gondolni senkinek, hogy vele nem történhet meg. De igen.... Sajnos megtörténhet.

Lányos anyukaként egy dologban biztos vagyok: Mancit, amit lehet, illetve van értelme, önvédelmi tanfolyamra fogom küldeni. Ne adja az ég, hogy kelljen. De ha kell, akkor meg tudja magát védeni. Sajnos mindent nem lehet ezzel kikerülni, és ez sem jelenti azt, hogy abszolút "védve" van, de ha legalább megtanítják neki, milyen tipikus helyzetben hogyan viselkedjen, kára nem lesz belőle. 

Ahogy olvasgattam ma ezeket az önvédelmi tippeket, találtam egy elég jó összefoglalást. Tanulságos, sokszor pofonegyszerű dolgok, amikor a homlokodra csapsz, hogy nanááááá bakker!

És ezt is ma találtam:

Időpont: 2013. október 27. vasárnap 10:00 - 15:00-ig
Helyszín: Honvéd Judo, 1136 Budapest, Tüzér utca 56.
Szeminárium ára: 5.000 Ft
Instruktor: Szabó Balázs E2, KMG krav-maga instruktor

Valószínű, hogy minden hölgyben felmerült már a gondolat, hogy milyen jó lenne erős, ügyes és egyben gyönyörű, önmagát megvédeni képes nőként járni-kelni az utcán, ahogy ezt teszik a filmekben is a hősnők.

De az élet nem erről szól, vannak személyes korlátaink és olyan külső tényezők, amik nagyban befolyásolják egy veszéllyel teli helyzetben a viselkedésünket, reakcióinkat. Mentálisan erősek vagyunk mi nők, és nagyon komoly döntéseket tudunk hozni olyan helyzetekben, amikor az értékeink, az életünk, vagy a ránk bízott élet van veszélyben.

Számtalanszor elhangzott már különböző fórumokon, hogy az önvédelem megtanulható. Igen, ez valóban így is van, de a hölgyeknek a női mivoltukból adódóan szükségük lehet speciálisabb tudásra, hogy a tipikusnak mondható veszélyhezetben a lehetőségeikhez mérten a lehető legjobban teljesítsenek.

Ezekre a speciális helyzetekre készít fel minden érdeklődőt Szabó Balázs krav-maga személyvédelmi instruktor az október végi Női önvédelmi szemináriumán, amely átfogóan foglalkozik minden olyan helyzettel, amik veszélyt jelenthetnek a nőkre nézve; a megfigyeléstől, a veszély észlelésétől kezdve, a konfliktushelyzet megelőzésén és kialakulásán át egészen a támadás elhárításáig és/vagy ellentámadásig és menekülésig.

A résztvevőknek a szeminárium alatt megtanítja, hogyan figyeljenek önmagukra, a környezetükre, hogyan ismerhetik fel az apró, gyanús jeleket, hallgassanak a megérzéseikre hogyan használják védekezésre a náluk lévő tárgyakat, és bebizonyítjuk, hogy nőként is van esélyük akár egy nagyobb támadóval szemben is.

Olyan egyszerű, könnyen adaptálható megelőzési és önvédelmi technikákat sajátíthatnak el, amik hatásosan alkalmazhatók az általában nőket érő tipikusnak mondható támadások ellen. Mint például tolakodó helyzetek elhárítása határozottan, de udvariasn; miként védjük a szeméyes zónánkat; mit tegyünk, ha ki akarják tépni a kezünkből a táskánkat, vagy meg akarnak ütni, és mit tehetünk, ha a földre tepertek minket.

Ezekre és még számtalan más helyzetre lesznek javasolt technikák, amiket a szeminárium alatt meg lehet tanulni és begyakorolni. Ezeknek a hatásosságát pedig teljes erővel, de a legnagyobb biztonsággal ki fogjuk próbálni a Bulletman védőfelszerelésbe öltözött kollégáinkon, akik a támadók szerepét fogják eljátszani.

A Bulletman egy tetőtől talpig teljes védőfelszerelésbe öltöztetett edzőpartner. Tehát a résztvevők figyelmét a valós konfliktushelyzet szimulálása során nem fogja elvonni az a gondolat, hogy nehogy megsérüljön a gyakorlópartner. Most a gyakorláskor nem kell és nem is szabad visszafogniuk a hölgyeknek magukat, minden olyan mozdulat vagy mozdulatsor (rúgások, ütések, csípések, harapások, stb…stb..) megengedett, amik elősegíthetik a győzelmet.

Jelentkezni lehet:
km.instruktor@gmail.com e-mail címen

Nem kizárt, hogy elmegyek. A legjobb lenne rendszeresen persze, de azt továbbra sem tudom megoldani sajnos.

És őszintén szólva én az iskolákban simán bevezetném az önvédelmet, legalább a középiskolákban. Így legalább értelme is volna a testnevelésóráknak. Én például rendkívül nagy hasznát veszem annak, hogy gimi harmadikban megtanítottak gerendán bukfencezni.... Elég sokat csinálom azóta is, hiszen oly nagyon kell a mindennapi életemben. Ellenben elég felesleges lett volna, ha mondjuk, ha máskor nem is, de olyan 15-16 éves korom körül valaki megmutatja, hogy tudom mondjuk megvédeni magam egy kulcscsomóval....

4 megjegyzés:

  1. en szerettem gerendazni, es most is szoktunk Liluval :)

    En annak orulnek, ha inkabb azt tanitanak meg mindenkinek, hogy semmilyen korulmenyek kozott nem bantunk mast! Ha egy no meztelenul/miniszoknyaban/bikinefelsoben akar setalgatni a varosban ejjel, az az o dolga, es nem, es NEM felhivas arra, hogy eroszakoljak meg! Ha a nyitott taskambol kiesik a penztarcam, az nem felhivas arra, hogy szabadon viheto, hanem igenis tessek felvenni, es szolni. ha az utcan telefonalok, azt sem azert teszem, hogy felajanljam masoknak, hogy kitepjek a kezembol... stb... persze, tudom, utopia... :(

    VálaszTörlés
  2. Ercsi, oszinten.... Szerinted volt ezen a vilagon VALAHA olyan, hogy ez igy mukodott? Szerintem soha. Se 50 se 200, se 1000 eve. Egyebkent tanitjak azt is, hogyne tanitanak! De ha a gyerek otthon nem ezt latja, szerinted mit er? :( Sajnos semmit....

    VálaszTörlés
  3. tudom, hogy sose volt ilyen, es nem is lesz. de akkor is ez lenne a normalis... :(

    VálaszTörlés
  4. Megmondom őszintén én csak néztem a hír kapcsán tüntetni és flashmobozni induló harcos amazonokat, akik szerint "joguk van sötétedés után akárhol futni" stb. és kicsit hülyének is nézem őket, bocsássa meg nekem mindenki. De őszintén ezelőtt az eset előtt nem történt már számtalan hasonló?! Szerintem igenis NEM NORMÁLIS, aki egyedül, kihalt helyen, akár nappal akár sötétben futkároz... és kész!

    VálaszTörlés